26 Eylül 2012 Çarşamba

CESUR KADIN ANAIS NIN


Gençliğinden ölümüne değin günlükleriyle ve kitaplarıyla erotik edebiyat alanında bir çığır açmış olan Anais Nin, 1903 yılında Fransa’da doğmuştur. Küba’dan İspanya’ya, Danimarka’dan Fransa’ya değin farklı kültürel kökenlere sahip Nin; 1923 yılında ilk eşi Hugh Guiler’le evlenmiş, ardından aynı anda Rupert Pol ile evlenmiştir. İki adam da Anais Nin ölene kadar birbirinden haberdar olmamıştır.

Hugh Giler’ın ölmesiyle beraber, Rupert Pol Anais Nin’in günlüklerini yayımlatmıştır.
Günlüklerinde dönemin psikanaliz ve sanat ortamından, kendi duygularından ve birlikteliklerinden, arkadaşlarının birlikteliklerinden, kadınla ve erkek arasındaki iktidar ilişkilerinden bahseder.

Dönemine göre fazlasıyla cüretkar bir üslup kullanmış, kadınlarla ve erkeklerle yaşadığı deneyimleri kaleme almıştır. Birçok ünlü sanatçıyla tanışmış ya da birlikte olmuş ve özellikle yazar Henry Miller’dan çok etkilenmiştir.

‘‘Kusursuzluk durağan, bense doludizginim’’ notunu düşen ve kendini aşk kadını şeklinde tanımlayan Nin; günlükleriyle birlikte, edebiyat dalında pek çok roman, deneme yazmıştır. Bunların kimisi filme de çekilmiştir. Özellikle, ''Henry ve June'' adlı filmde Maria de Medeiros Nin'i başarıyla canlandırmıştır.

Anais Nin'in Eserleri: 

Venüs Üçgeni, Ateş Merdivenleri, İçsel Kentler 1, Albatrosun Çocukları, İçsel Kentler 2, Dört Odalı Kalp, İçsel Kentler 3, Aşka Evinde Casus, İçsel Kentler 4, Maskeli ve Çıplak Elizabeth Barille, Elena Lawrence'ın Batık Kadını, Herny ile June, Günce 1931-1932, Yeni Duyarlılık, Kadına ev Erkeğe Dair















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder